Skip to main content
23 Ιουνίου 2015 21:46

PowerVu

Σπάστε το… και θα δείτε!

Γράφει: Σωτήρης Χατζηστρατής
2e44fe8dbe12084f2f549e0b2b9266e7 XL 50308d40

Το PowerVu είναι ένα σύστημα πρόσβασης υπό όρους που αναπτύχθηκε από την αμερικανική Scientific Atlanta. Χρησιμοποιείται κυρίως για επαγγελματικές ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές από γνωστά δίκτυα, όπως το Discovery, το δίκτυο του αμερικανικού στρατού AFRTS, και για τη τροφοδοσία πολλών συνδρομητικών δικτύων σε όλο τον κόσμο.

Το PowerVu είναι ένα σύστημα πρόσβασης υπό όρους που αναπτύχθηκε από την αμερικανική Scientific Atlanta. Χρησιμοποιείται κυρίως για επαγγελματικές ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές από γνωστά δίκτυα, όπως το Discovery, το δίκτυο του αμερικανικού στρατού AFRTS, και για τη τροφοδοσία πολλών συνδρομητικών δικτύων σε όλο τον κόσμο. Για πολλά χρόνια θεωρούνταν ως ένα από το πιο ασφαλή συστήματα κρυπτογράφησης, και μέχρι πρόσφατα δεν είχε γίνει γνωστή κάποια παραβίαση του. Τα πράγματα για το PowerVu άλλαξαν όμως προς το χειρότερο στις αρχές του 2015, και πλέον είναι ένα σύστημα που θεωρείται ότι έχει ήδη παραβιαστεί.

Χρειάστηκαν δέκα χρόνια προσπαθειών για να πέσει το ‘κάστρο’ του PowerVu. Όλα ξεκίνησαν το 2005 όταν ο γνωστός χάκερ Colibri (κυρίως από τις εργασίες και τα εργαλεία του που αφορούν την κρυπτογράφηση BISS) δημοσίευσε πληροφορίες που αφορούσαν τον τρόπο λειτουργίας ενός αποκωδικοποιητή PowerVu με chip ISE και την ανάγνωση του με τη βοήθεια του ISE Tool. Οι πληροφορίες αυτές δεν ήταν σπάσιμο της κρυπτογράφησης, αλλά αποτελούσαν ένα πολύ σημαντικό βήμα για την κατανόηση της λειτουργίας της. Ένα χρόνο περίπου αργότερα δημοσιεύθηκαν περισσότερες πληροφορίες για το PowerVu από ένα άλλο χάκερ, τον Cinosana.

Έως το 2010 υπήρχε στασιμότητα, όταν ο Colibri δημοσίευσε ένα δεύτερο έγγραφο που περιέγραφε με λεπτομέρειες τον αλγόριθμο του PowerVu, αποκαλύπτοντας πως προκύπτουν τα κλειδιά αποκρυπτογράφησης του βίντεο, του ήχου και των δεδομένων από ένα κρυπτογραφημένο πακέτο ECM. Οι πληροφορίες αυτές ήταν σημαντικότατες, και με αυτές θα μπορούσε κάποιος να δημιουργήσει ένα PowerVu emulator. Έλειπε όμως το κλειδί που για να ανακτηθεί χρειαζόταν ειδικός εξοπλισμός για το χακάρισμα του ISE chip. Παρά τις άφθονες πληροφορίες που είχαν ήδη δημοσιευθεί, δεν υπήρξε ενδιαφέρον, αφού το PowerVu δεν είναι ιδιαίτερα ελκυστικό για τους επαγγελματίες πειρατές διότι δεν είναι εύκολη η εκμετάλλευση του. Ένα σοβαρό εμπόδιο είναι η χρήση του αλγόριθμου κρυπτογράφησης DES για τον ήχο και το βίντεο, ενώ οι δέκτες της αγοράς υποστηρίζουν αποκλειστικά τη κρυπτογράφηση CSA, έτσι θα ήταν απαραίτητη η μόνιμη χρήση ενός ισχυρού σχετικά υπολογιστή για την αποκρυπτογράφηση της DES. Ένα δεύτερο εμπόδιο είναι η αδυναμία εύκολης πρόσβασης σε ένα ενεργό ISE chip για την ανάκτηση του κλειδιού, και ένα τρίτο είναι ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πιο σημαντικών δικτύων που χρησιμοποιούν κρυπτογράφηση PowerVu – όπως τα Fox, ESPN, Playboy, Discovery, Turner – εκπέμπουν από την C-band, που δεν είναι η προτίμηση της πλειοψηφίας των χρηστών της δορυφορικής.

Τα Χριστούγεννα του 2014 ο Colibri παρουσίασε μία έκπληξη. Ανακάλυψε μία αδυναμία του συστήματος, που επιτρέπει σε οποιονδήποτε έχει γνώσεις προγραμματισμού να αποσπάσει το κλειδί ECM από το EMM stream, το οποίο ήταν και ο κρίκος που έλειπε για να γίνει εκμετάλλευση των πληροφοριών που είχαν δημοσιευθεί τις προηγούμενες χρονιές. Αυτό που ανακάλυψε ο Colibri ήταν ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο στα πακέτα EMM, που αποδείχθηκε ότι διευκόλυνε το «σπάσιμο» του EMM με brute force. Ο Colibri δεν έδωσε ποτέ στη δημοσιότητα ένα δικό του εργαλείο για την εργασία αυτή, έδωσε όμως όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σε όσους προγραμματιστές ήθελαν να βρουν τη λύση δημιουργώντας τα δικά τους εργαλεία. Ορισμένα από τα κλειδιά ECM που καλύπτουν τα κανάλια PowerVu της Ku-band στην Ευρώπη έχουν ήδη δημοσιευθεί, όχι όμως και τα κλειδιά EMM, αφού η διατήρηση τους ως μυστικό είναι απαραίτητη για την ανάκτηση νέων κλειδιών ECM.

Στην πράξη

Το σημαντικότερο εργαλείο (emu) που έχει κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο μέχρι αυτή τη στιγμή για την αποκρυπτογράφηση των καναλιών PowerVu είναι το PowerVu Emu (έκδοση 1.9), που είναι ένα πρόσθετο (plugin) για προγράμματα DVB player σε υπολογιστές, όπως το DVBViewer Pro και το DVBDream. Για την λειτουργία του είναι απαραίτητο να συνοδευτεί με ένα ενημερωμένο softcam.key που περιέχει τα αντίστοιχα κλειδιά ECM του PowerVu. Η εγκατάσταση του είναι πολύ απλή, αφού το μόνο που χρειάζεται να κάνει ο χρήστης είναι να αποσυμπιέσει το αρχείο zip που περιέχει τα αρχεία .dll και .ini στον φάκελο Plugins του DVBViewer Pro, και να βάλει στον ίδιο φάκελο και το softcam.key. Κατόπιν θα πρέπει να επιβεβαιώσει ότι το plugin είναι ενεργό από το μενού Plugins > PowerVu Emu του προγράμματος, και να συντονιστεί σε κάποιο κανάλι με κρυπτογράφηση PowerVu.

Μέχρι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένες πληροφορίες για ενσωμάτωση της αποκρυπτογράφησης του PowerVu στα διάφορα emu που υπάρχουν για δέκτες Linux με Enigma 2, πράγμα που είναι και πολύ δύσκολο, αφού οι δέκτες αυτοί δεν διαχειρίζονται την κρυπτογράφηση DES. Ένας πιθανός τρόπος λειτουργίας με δέκτη E2 είναι η αποκρυπτογράφηση του σήματος σε έναν υπολογιστή, και η τροφοδοσία του αποκρυπτογραφημένου transport stream στον δέκτη E2 μέσω streaming.

Υπάρχουν επίσης αναφορές για ενσωμάτωση της αποκρυπτογράφησης PowerVu σε ένα περιορισμένο αριθμό άλλων δεκτών της αγοράς, τους οποίους όμως δεν θα αναφέρουμε εδώ για δεοντολογικούς λόγους, αφού έτσι κι αλλιώς είναι πολύ εύκολη η εύρεση τους στο διαδίκτυο.

Κανάλια PowerVu στην ευρωπαϊκή Ku-band

Ο αριθμός των καναλιών PowerVu που λειτουργούν σήμερα με το emu στην ευρωπαϊκή Ku-band είναι περιορισμένος, ενώ περιορισμένο είναι και το ενδιαφέρον που έχουν πολλά από αυτά τα κανάλια. Στους επόμενους μήνες αναμένεται να αποδειχθεί αν το χακάρισμα του PowerVu θα έχει διάρκεια, με περισσότερα κανάλια ή αν κάποιες αναβαθμίσεις του συστήματος και των δεκτών θα βάλουν τέλος σε αυτό. Για την ώρα, το πακέτο που φαίνεται ότι θα έχει τη μεγαλύτερη διάρκεια είναι το AFN Network του αμερικανικού στρατού, αφού κατά πάσα πιθανότητα για να καταπολεμηθεί το χακάρισμα θα πρέπει να γίνει αντικατάσταση των υφιστάμενων δεκτών.

Hot Bird 6 – 13Ε
Bundeswehr TV (bwtv) – (11.054H – 27.500 – 3/4 – DVB-S/QPSK)
: Το μοναδικό τηλεοπτικό κανάλι που είναι διαθέσιμο σε κρυπτογράφηση PowerVu στη δημοφιλή τροχιακή θέση των 13 μοιρών ανατολικά και στους Hot Bird, είναι το Bundeswehr TV, το τηλεοπτικό κανάλι του γερμανικού ομοσπονδιακού στρατού, που απευθύνεται στις στρατιωτικές μονάδες που βρίσκονται σε αποστολές εκτός της Γερμανίας. Το πρόγραμμα του αποτελείται από ένα μείγμα τηλεοπτικών σειρών, κινηματογραφικών ταινιών, ειδησεογραφικών δελτίων, ζωντανών αθλητικών μεταδόσεων, όλα στη γερμανική γλώσσα. Η ανάλυση του καναλιού είναι χαμηλή στα 544Χ576 pixela, και ανάλογα μέτρια είναι και η ποιότητα της εικόνας.

Eutelsat 9B – 9E
AFN Network (11.804V – 27.500 – 3/4 – DVB-S/QPSK):
Στη τροχιακή θέση των 9 μοιρών ανατολικά διαθέσιμα σε PowerVu είναι τα κανάλια του AFN Network, του αμερικανικού ραδιοτηλεοπτικού δικτύου για την εξυπηρέτηση των ενόπλων δυνάμεων. Σε αυτό το μικρό πακέτο θα βρούμε εννέα κανάλια, τα AFN Prime Atlantic και AFN Prime Pacific που μεταδίδουν τηλεοπτικές σειρές, ζωντανά σόου, ειδησεογραφικά δελτία από όλα τα αμερικανικά δίκτυα, το AFN Family / Pulse με τηλεοπτικές οικογενειακές σειρές, κινούμενα σχέδια και ταινίες, τα AFN Sports και AFN Sports HD – αθλητικό κανάλι με μεταδόσεις σημαντικών αγώνων μπάσκετ, αμερικανικού ποδοσφαίρου, μπέιζμπολ, χόκεϊ, το AFN Movie με κινηματογραφικές ταινίες, το AFN News με ειδήσεις και επικαιρότητα από αμερικανικά ειδησεογραφικά δίκτυα, το AFN Spectrum με δημοφιλείς σειρές και ριάλιτι σόου, και τέλος το AFN Xtra με αθλητικό περιεχόμενο που δεν καλύπτεται συνήθως από το AFN Sports.

SES 5 – 5Ε

Οι συχνότητες 12.149H – 27.500 – 3/4 – DVB-S/QPSK και 12.1418H – 27.500 – 3/4 – DVB-S/QPSK χρησιμοποιούνται από βρετανικές και ιρλανδικές εταιρείες στοιχημάτων, με διάφορα κανάλια, όπως τα Alphanumeric Studio, CORAL TV1, CORAL TV2, Landbrokes 1, BETFRED SIS, SIS 2 GFX, και άλλα, που μεταδίδουν αποτελέσματα αγώνων από ιπποδρομίες, κυνοδρομίες, κλπ. Τα κανάλια αυτά δεν έχουν κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον για όσους δεν ασχολούνται με στοιχήματα και αυτά τα αθλήματα.

Η μοναδική συχνότητα που μεταφέρει τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές κανάλια με κάποιο ενδιαφέρον στις 5 μοίρες ανατολικά, είναι η 12.303H – 25.540 – 7/8 – DVB-S/QPSK. Σε αυτή θα βρούμε ορισμένες εκδόσεις για την Ανατολική Ευρώπη των καναλιών Cartoon Network / TCM, Diva, Universal (εκδόσεις Κροατίας/Σλοβενίας και Ουγγαρίας), του κινηματογραφικού True Movies και της πολωνικής έκδοσης του Animal Planet.

{gallery}14987{/gallery}

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

  • Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του D-Matrix 4S EVO της ιταλικής Fracarro. Το νέο αυτό headend διαθέτει 4 ανεξάρτητες δορυφορικές εισόδους DVB-S2 και 4 modulators DVB-T / DVB-C κατ’ ε...
  • ICY BOX IB-HUB1439-LAN

    ICY BOX IB-HUB1439-LAN

    Το ICY BOX IB-HUB1439-LAN είναι μια πρακτική και εύχρηστη συσκευή, ιδανική για χρήση στο γραφείο, στο σπίτι, ακόμα κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού. Είναι κατασκευασμένο από υψηλής ποιότητας αλουμίν...
  • V-Tech Z23

    V-Tech Z23

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει νέα παραλαβή του mini modulator V-Tech Z23, ο οποίος ήταν σε έλλειψη. Πρόκειται για έναν μικρού μεγέθους ψηφιακό Full HD διαμορφωτή μονού καναλιού, ο οποίος ενσωματ...
  • Θερμαινόμενες μεμβράνες από τη ΛΥΡΑ ΑΕΒΕ

    Θερμαινόμενες μεμβράνες από τη ΛΥΡΑ ΑΕΒΕ

    Τα δορυφορικά κάτοπτρα της ΛΥΡΑ, έκτος από τα υψηλής ποιότητας τεχνικά χαρακτηριστικά που διαθέτουν (αντοχή σε ισχυρές ανεμοπιέσεις – μέχρι 190km/h) και τα κορυφαίας κατασκευής υλικά τους, έρχοντα...
  • Ekselans SWG 24 L2

    Ekselans SWG 24 L2

    Μεταξύ των πολυάριθμων προϊόντων της Ekselans, το SWG 24 L2 είναι ένα ιδιαίτερα αξιόλογο managed switch με 24x θύρες Gigabit Ethernet και 4x θύρες SFP (Small Form-factor Pluggable). Ένα managed sw...
  • D-Link DWA-182

    D-Link DWA-182

    Το DWA-182 Wireless AC1300 MU-MIMO Wi-Fi USB Adapter παρέχει υψηλότερες ασύρματες ταχύτητες από ποτέ, προσφέροντας ισχυρή τεχνολογία Wireless AC στον σταθερό ή τον φορητό υπολογιστή σας. Με ενσωμα...
  • Kathrein UFOpro & UFOprolite

    Kathrein UFOpro & UFOprolite

    Τα υψηλής ποιότητας προϊόντα που διαθέτει η ΛΥΡΑ ΑΕΒΕ είναι σχεδιασμένα για εφαρμογές διανομής τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σημάτων σε ξενοδοχεία, στάδια, νοσοκομεία, κρουαζιερόπλοια, ενοικιαζόμεν...
  • Emme Esse 87435

    Emme Esse 87435

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του Emme Esse 87435. Πρόκειται για ένα ψηφιακό modulator που λαμβάνει ένα HDMI σήμα από δορυφορικό / επίγειο δέκτη, DVD player, κάμερα ασφαλείας ή οποι...
  • Ekselans CPE 1200-OLP

    Ekselans CPE 1200-OLP

    Η Ekselans διαθέτει – μεταξύ άλλων – πλήρη γκάμα Access Points για κάθε είδους οικιακή ή επαγγελματική εφαρμογή. Ένα από τα αξιόλογα Access Points της Ekselans είναι το CPE 1200-OLP, το οποίο υποσ...
  • Nedis SFIND100BK

    Nedis SFIND100BK

    Συνδέστε τον μετρητή με ένα LNB και έναν δορυφορικό δέκτη και βρείτε την κατάλληλη θέση / γωνία για το κάτοπτρό σας, εύκολα και γρήγορα. Διαθέτει οθόνη αναλογικής ένδειξης με οπίσθιο φωτισμό. Επιπ...
  • Kathrein MS & MP series

    Kathrein MS & MP series

    Η εταιρεία ΛΥΡΑ ΑΕΒΕ ανακοινώνει νέα παραλαβή των σειρών ερμαρίων - ντουλαπιών MS και MP της γερμανικής Kathrein. Η σειρά MS περιλαμβάνει υψηλής ποιότητας ερμάρια - ντουλάπια τοποθέτησης και σ...
  • Engel MV7400

    Engel MV7400

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του HDMI switch Engel MV7400. Πρόκειται για έναν διαχωριστή HDMI σημάτων από 4 εισόδους σε 1 έξοδο, με μέγιστη ανάλυση Full HD 1080p. Είναι συμβατό με ...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2024

    Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2024

    Κυκλοφορεί το νέο τεύχος Απριλίου 2024 του περιοδικού "Ψηφιακή Τηλεόραση" μαζί με το "Security Report" Το νέο τεύχος Απριλίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περι...
  • Μεγάλη επιτυχία για την Athens Electronix 2024!

    Μεγάλη επιτυχία για την Athens Electronix 2024!

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • TP-Link EAP683 LR, EAP211-Bridge kit & EAP625-Outdoor HD

    TP-Link EAP683 LR, EAP211-Bridge kit & EAP625-Outdoor HD

    Η TP-Link διευρύνει την οικογένεια των συσκευών Omada, παρουσιάζοντας 3 νέα wireless Access Points. Πρόκειται για τα EAP683 LR, EAP211-Bridge KIT και EAP625-Outdoor HD, τα οποία προσφέρουν αξεπέρα...