Skip to main content
DIABASTE DWREAN DIG 186
tech 2024 03 28 at 08 26 58 TM 477
SECURITY REPORT 148
satpraxis 2022
ImageTech Photovision 2024
now 33 2022

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

28 Μαρτίου 2024 10:15
19 Μαΐου 2015 12:02

Χρήστος Σπίρτζης

Έχουν δημιουργηθεί μονοπωλιακές καταστάσεις στην ψηφιακή τηλεόραση

Γράφει: Ματίνα Παπαχριστούδη
849a978ea4b06d8688db6a7e6ee78344 XL 32775c74

Συναντήσαμε τον αναπληρωτή υπουργό ΥΠΟΜΕΔΙ Χρήστο Σπίρτζη στο υπουργείο του αργά το απόγευμα. Στο γραφείο του δεκάδες έγγραφα και φάκελοι ακουμπισμένοι ανά ενότητα και θέμα, μαρτυρούν το πόσο πολλά ανοιχτά θέματα καλείται να αντιμετωπίσει η νέα ηγεσία του υπουργείου. Περίοπτη θέση ανάμεσα τους…

Συναντήσαμε τον αναπληρωτή υπουργό ΥΠΟΜΕΔΙ Χρήστο Σπίρτζη στο υπουργείο του αργά το απόγευμα. Στο γραφείο του δεκάδες έγγραφα και φάκελοι ακουμπισμένοι ανά ενότητα και θέμα, μαρτυρούν το πόσο πολλά ανοιχτά θέματα καλείται να αντιμετωπίσει η νέα ηγεσία του υπουργείου. Περίοπτη θέση ανάμεσα τους, ο ογκώδης φάκελος της Digea και της ΕΕΤΤ.

Τι αποκαλύπτει ο κος Σπίρτζης

• Θα γίνει έλεγχος της σύμβασης και των ενεργειών της ΕΕΤΤ
• Η ευθύνη του διαγωνισμού ανήκει στην ΕΕΤΤ και στην προηγούμενη ηγεσία
• Οι αρμόδιες αρχές θα ερευνήσουν τις τυχόν ευθύνες των μελών της ΕΕΤΤ στο διαγωνισμό
• Ο διαγωνισμός ψηφιακών συχνοτήτων έχει πολλά γκρίζα σημεία, αφού άλλαξαν εκ των υστέρων όροι
• Είναι ευθύνη της ΕΕΤΤ και της Digea να καλύψουν μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας
• Η ΕΕΤΤ είναι ρυθμιστική αρχή και δεν πρέπει να κάνει διαγωνισμούς για τους οποίους δεν ελέγχεται
• Αν υπάρξει διάφανες πλαίσιο ανταγωνισμού θα υπάρξουν άλλοι ενδιαφερόμενοι επενδυτές
• Η ΕΡΤ θα αποκτήσει πολύ σύντομα πλήρες δίκτυο λειτουργίας.

Ο κύριος Σπίρτζης ήταν πολύ ενημερωμένος για τα θέματα της ψηφιακής τηλεοπτικής μετάβασης που ταλανίζουν τη χώρα. Καθόλη τη διάρκεια της συνέντευξης απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις παρότι ορισμένες από αυτές απαιτούσαν ειδικές τεχνικές γνώσεις. Οι απαντήσεις του μάλιστα ήταν άκρως αποκαλυπτικές.

Ψηφιακή Τηλεόραση: Ποια είναι η αίσθησή σας για την ψηφιακή τηλεόραση στο λίγο χρόνο που έχετε ασχοληθεί με αυτό το θέμα;

Χρήστος Σπίρτζης: Δεν είναι αίσθηση είναι βεβαιότητα. Θεωρώ πως έχουν δημιουργηθεί μονοπωλιακές καταστάσεις οι οποίες εμποδίζουν ένα πλαίσιο λειτουργίας τηλεοπτικών καναλιών στο οποίο να μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε δυο-τρεις εταιρείες που θα ανταγωνίζονται μεταξύ τους. Συμβαίνει το αντίθετο ακριβώς, μπορεί να δημιουργηθούν συνθήκες εξάρτησης. Κάτι που εξαρτάται από το πως έχει δημιουργηθεί το τοπίο στην ψηφιακή τηλεόραση.

Ψ.Τ.: Έχω διαβάσει όλες τις δηλώσεις και παρεμβάσεις σας για τον διαγωνισμό των ψηφιακών συχνοτήτων. Ωστόσο ο διαγωνισμός αυτός ολοκληρώθηκε, μια αρμόδια αρχή έχει δώσει το σύνολο των συχνοτήτων και πλέον η νέα κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί την υπάρχουσα κατάσταση. Η Digea θεωρεί και η ΕΕΤΤ το επιβεβαιώνει, πως είναι εντάξει με τις συμβατικές της υποχρεώσεις έναντι της σύμβασης που υπέγραψε.

Χρ. Σ.: Όχι, δεν είναι εντάξει. Και δεν είναι, γιατί δεν είναι εντάξει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών. Έχουμε μια σύγκρουση αρμοδιοτήτων μέσα στην ΕΕΤΤ σε σχέση με το θεσμικό πλαίσιο. Η ΕΕΤΤ δεν είναι μια ανεξάρτητη αρχή, είναι μια ρυθμιστική αρχή. Η προηγούμενη κυβέρνηση όφειλε να έχει διασφαλίσει την ανεξαρτησία της ΕΕΤΤ και τη λειτουργία της σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο. Τι έχουμε όμως εδώ; Μια ΕΕΤΤ που υλοποιεί διαγωνισμούς και δεν ελέγχεται από πουθενά. Γνώμη μου είναι πως ο διαγωνισμός που έχει υλοποιήσει έχει πολλά γκρίζα σημεία τα οποία και θα ελέγξουμε. Χωράει πολύ συζήτηση αν τα μέλη της ΕΕΤΤ είναι ανεξάρτητα, όπως εκείνα θέλουν να επικαλούνται, ή ακόμη ότι είναι μέλη μια ρυθμιστικής αρχής που οφείλουν να έχουν ανεξαρτησία. Η λειτουργία της ΕΕΤΤ σε σχέση με το συγκεκριμένο διαγωνισμό και η όλη μεθόδευση σε σχέση με το τι έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση και τι έκανε η ΕΕΤΤ δείχνει μια πολύ συγκεκριμένη κατάσταση.

Ψ.Τ.: Έχετε εστιάσει σε κάποια συγκεκριμένα γκρίζα σημεία κατά τον έλεγχο αυτό;

Χρ. Σ.: Βεβαίως. Κατά αρχή στο υπουργείο υπάρχει μια μελέτη για τον χάρτη συχνοτήτων τηλεοπτικού σήματος που έχει παραληφθεί από τις υπηρεσίες και εκδόθηκε μια κοινή υπουργική απόφαση, η οποία μεταφέρει κάτι άλλο από τον χάρτη που έχουν παραλάβει οι υπηρεσίες του υπουργείου…

Ψ. Τ.: Αναφέρεστε στη μελέτη του κ. Αθανάσιου Κανάτα το καλοκαίρι του 2012 η οποία μετέπειτα άλλαξε …

Χρ. Σ.: Ακριβώς. Το θέμα είναι ότι άλλαξε στην υπουργική απόφαση! Εμείς δεν έχουμε κάποια άλλη μελέτη που να αλλάζει τα δεδομένα του κ. Κανάτα. Η ομάδα του είχε αναλάβει τη μελέτη κατόπιν διαγωνιστικής διαδικασίας, όχι απευθείας ανάθεσης, η μελέτη τους κατατέθηκε, παρελήφθη από τις υπηρεσίες και δεν υπάρχει τίποτε άλλο.

Ψ.Τ.: Αν όμως δεν κάνω λάθος οι υπηρεσίες του υπουργείου σε συνεργασία με κάποια στελέχη της ΕΕΤΤ ,είχαν αναλάβει την εξέταση των ενστάσεων που είχαν κατατεθεί. Μπορεί να είναι λεπτομέρεια αυτό αλλά…

Χρ.Σ.: Όχι δεν είναι καθόλου λεπτομέρεια. Πρώτον δεν ισχύει για τις υπηρεσίες του υπουργείου. Έχουν ερωτηθεί για αυτό. Για το θέμα, απ’ όσο γνωρίζουμε από… πληροφορίες, είχε ασχοληθεί μια άτυπη ομάδα, που είχε οριστεί από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου με ορισμένα στελέχη της ΕΕΤΤ. Αλλά αυτό δεν είμαι σε θέση να το επιβεβαιώσω. Οι άτυπες ομάδες μπορούν να γίνονται συμβουλευτικά προς τον υπουργό, την πολιτική ηγεσία…Αλλά σε κάθε περίπτωση το όποιο αποτέλεσμα πρέπει να περάσει και από τις υπηρεσίες του υπουργείου. Δεν πέρασε κάτι. Και δεν είναι λεπτομέρεια. Γιατί έχουμε μια πολύ μεγάλη απόκλιση και του αριθμού και των σημείων που πρέπει να μπουν οι πομποί για να εκπέμπονται τα τηλεοπτικά προγράμματα, καλύπτοντας πολύ μεγάλο ποσοστό γεωγραφικής κάλυψης. Γιατί από ότι λέει η ΕΕΤΤ, έχει θέσει ως στόχο το 95% της πληθυσμιακής κάλυψης όχι της γεωγραφικής. Οι διεθνείς οργανισμοί ωστόσο προτείνουν το 98% της πληθυσμιακής κάλυψης. Αυτή η διαφορά του 3% όπως καταλαβαίνετε, είναι μια πολύ μεγάλη γεωγραφική έκταση.

Έχουμε πάρα πολλές διαμαρτυρίες από τις παραμεθόριες περιοχές όπου δεν έχουν ψηφιακό σήμα. Κι αυτό δημιουργεί και άλλα ζητήματα που είναι εθνικά και δημόσιας προστασίας.

Ψ.Τ.: Επ’ αυτού, το υπουργείο έχει κατακλυστεί από διαμαρτυρίες δημάρχων, βουλευτών, περιφερειαρχών. Οι πρόσφατες δε διαμαρτυρίες σχετίζονται με την απόφαση σας για απένταξη των προγραμμάτων εγκατάστασης gap fillers από τις περιφέρειες Βόρειου Αιγαίου και Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης μέσω της Ψηφιακής Σύγκλισης και του ΕΣΠΑ. Υπάρχει κάποιος τρόπος να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των λευκών σημείων;

Χρ.Σ.: Βεβαίως. Ο επενδυτής και η αρμόδια αρχή που έκανε το διαγωνισμό όφειλε να τα έχει δει αυτά τα σημεία.

Ψ.Τ.: Όμως ο επενδυτής υποστηρίζει ότι δεν είναι στη σύμβαση που έχει υπογράψει. Η εταιρεία είχε ως υποχρέωση τα 156 σημεία του ψηφιακού χάρτη…

Χρ. Σ.: Κοιτάξτε εδώ παίζεται ένα παιχνίδι. Αν δηλαδή φταίει η Digea που έχει λίγα σημεία στη σύμβαση, αν η ΕΕΤΤ εφάρμοσε μια υπουργική απόφαση που περιλαμβάνει λιγότερα σημεία από αυτά που όριζε η μελέτη κι αν τα άτομα που ήταν και είναι στελέχη της ΕΕΤΤ έβαλαν το χέρι τους για να μειωθούν τα σημεία ή όχι. Προφανώς δεν πρόκειται να κάνω τον ντεντέκτιβ. Οι αρμόδιες αρχές θα βρουν ποιος και γιατί έχει βάλει το χέρι του.

Ψ.Τ.: Με ποιο τρόπο; Θα γίνει έρευνα;

Χρ. Σ.: Θα γίνει, ναι. Γιατί ξέρετε είναι πολλές οι συμπτώσεις. Να υπάρχει μια μελέτη με 100 και πλέον περισσότερα σημεία εκπομπής που σημαίνει ότι το κόστος της επένδυσης θα αυξανόταν κατά πολύ, προφανώς σε βάρος της Digea. Σύμπτωση είναι ότι κάποια στελέχη της ΕΕΤΤ το ίδιο διάστημα πιθανώς να ήταν σύμβουλοι σε πολιτικά πρόσωπα του υπουργείου. Είναι επίσης συμπτωματικό ότι κάποιους μήνες πριν τον διαγωνισμό έκλεισε η ΕΡΤ, συμπτωματικό και ότι ο χρόνος που δόθηκε για την εγκατάσταση σε 156 σημεία ήταν ελάχιστος και δεν προλάβαινε κανείς το χρονοδιάγραμμα, εκτός αν είχε ήδη κάνει την προετοιμασία. Σύμπτωση επίσης ότι δόθηκε παράταση στο χρόνο που προέβλεπε η σύμβαση αλλά κατόπιν του διαγωνισμού, σύμπτωση ότι τελικά συμμετείχε μόνο ένας ενδιαφερόμενος. Και ενώ ο νόμος ορίζει ότι δεν μπορεί ο πάροχος περιεχομένου να είναι και πάροχος δικτύου, στη Digea μετέχουν μόνο πάροχοι περιεχομένου! Όλες αυτές οι συμπτώσεις είναι πάρα πολλές. Προφανώς θα γίνει έρευνα.

Ψ.Τ.: Πως προσδιορίζετε ακριβώς την έρευνα;

Χρ.Σ.: Όλα αυτά που σας αναφέρω θα ερευνηθούν πιθανά από εισαγγελικές, δικαστικές ή άλλες αρμόδιες αρχές. Απορώ δε πως δεν έχουν ακόμη παρέμβει με όλα όσα έχουν γραφτεί για αυτό το διαγωνισμό.

Ψ.Τ.: Είχατε δηλώσει πως περιμένετε την παραίτηση των μελών της διοίκησης της ΕΕΤΤ μετά το black out στη Digea αλλά…

Χρ.Σ.: Αλλά δεν παραιτούνται. Να κάνω μια διευκρίνιση. Είχα στείλει στην ΕΕΤΤ μια επιστολή με 13 ερωτήματα. Οι απαντήσεις της, προσωπικά δεν με έπεισαν. Ο λόγος λοιπόν που ζήτησα τις παραιτήσεις ήταν οι απαντήσεις τους. Έτυχε να συμβεί το «μαύρο» στα τηλεοπτικά κανάλια που ήταν ένας πρόσθετος λόγος. Γιατί η ΕΕΤΤ δεν είναι αστυνομία. Όφειλε λοιπόν να έχει ελέγξει τις εγκαταστάσεις του παρόχου δικτύου, να ξέρει πως λειτουργούν, αν τα συστήματα που υπάρχουν έχουν εφεδρεία, αν υπάρχει το κατάλληλο προσωπικό για να στηρίξει την καλή λειτουργία τους…

Ψ.Τ.: Σας έχει σταλεί το πόρισμα ελέγχου που προανήγγειλε η ΕΕΤΤ για τη Digea;

Χρ.Σ. : Πλάκα μου κάνετε! Όχι δεν το έχουν στείλει, μέχρι αυτή την ώρα που μιλάμε…Εγώ αυτό που έχω καταλάβει είναι ότι η ΕΕΤΤ κάνει ελέγχους καλύπτοντας τη βασική της αρμοδιότητα εκ του νόμου, αλλά ταυτόχρονα εξυπηρετεί κι άλλα συμφέροντα. Αυτό έχω αντιληφθεί μέχρι τώρα. Κι αυτό έχει να κάνει με τη σύνθεση που έχει η ΕΕΤΤ, την πολιτική καταγωγή που έχουν τα μέλη της. Θεωρώ ότι διαφορετικά πρόσωπα θα είχαν συμβάλει σε μια αξιοπρεπή λειτουργία και της ΕΕΤΤ.

Ψ.Τ.: Αναφερθήκατε σε ασυμβίβαστο μεταξύ πάροχου δικτύου και πάροχου περιεχομένου. Ωστόσο η διακήρυξη του διαγωνισμού συχνοτήτων είχε σταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ έγιναν και ερωτήσεις από Ευρωβουλευτές. Η απάντηση της ΕΕ ήταν πως δεν έχει πρόβλημα με αυτό.

Χρ.Σ.: Ναι, με την Κοινοτική Οδηγία, όχι με τον ελληνικό νόμο! Τα ευρωπαϊκά όργανα γνωμοδοτούν με βάσει το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο που αφήνει πολλούς βαθμούς ελευθερίας στα κράτη-μέλη. Προφανώς η Κοινοτική νομοθεσία δεν έχει τέτοιο ασυμβίβαστο. Η ελληνική νομοθεσία όμως έχει. Η απάντηση που έδωσε η ΕΕΤΤ στο συγκεκριμένο θέμα είναι ότι πρόκειται για άλλο νομικό πρόσωπο! Αν δηλαδή ένα πανελλαδικό κανάλι έκανε μια άλλη θυγατρική εταιρεία και μετείχε στο διαγωνισμό, η ΕΕΤΤ δεν θα είχε πρόβλημα… Αυτό είναι σαφής καταστρατήγηση του νόμου. Αλλά εγώ δεν είναι δικαστής για να κρίνω όλα αυτά. Υπάρχουν πολλά επίσης ανοιχτά θέματα με τον ίδιο τον διαγωνισμό. Μετά από αυτόν άλλαξαν οι όροι του και υπάρχει ζήτημα με το πως μεταφέρθηκαν στη σύμβαση ή μάλλον στις δυο συμβάσεις.

Ψ.Τ.: Γιατί λέτε για δυο συμβάσεις;

Χρ.Σ.: Μα, δυο συμβάσεις έγιναν! Με διαφορά μιας ημέρας. Στη συνέχεια της σύμβασης που δημοσιεύθηκε τη μια μέρα, δημοσιεύθηκε μια άλλη σύμβαση που όριζε ένα νέο τεχνοοικονομικό μοντέλο, αντί να ορίζει μόνο τις ανώτατες τιμές. Κι αυτό είναι ένα θέμα, κατά πόσο ήταν νόμιμη αυτή η εκ των υστέρων διαδικασία.

Ψ.Τ.: -Τίθεται λοιπόν για εσάς ζήτημα καταγγελίας της σύμβασης με τη Digea;

Χρ.Σ.: Κι αυτό δεν είναι δικό μου θέμα! Η καταγγελία μιας σύμβασης είναι νομικό θέμα, δεν είναι πολιτικό. Αν ο διαγωνισμός είναι παράνομος, προφανώς εκπίπτει. Κι αυτό θα το κρίνουν τα αρμόδια όργανα. Μπαίνει όμως ένα θεσμικό θέμα. Ποιος ελέγχει την ΕΕΤΤ και τους διαγωνισμούς; Το υπουργείο αν κάνει έναν διαγωνισμό, ελέγχεται με πολλούς τρόπους. Επομένως πρέπει να κατανοήσουμε ότι είναι άλλο μια ρυθμιστική αρχή κι άλλο μια ανεξάρτητη αρχή. Οι ρυθμιστικές αρχές δεν μπορούν να πραγματοποιούν εκτελεστικές ή διαχειριστικές εξουσίες που έχει ή όφειλε να έχει το κράτος.

Μάλλον πρέπει να απολογηθούν τα πολιτικά κόμματα της προηγούμενης κυβέρνησης που προέτρεξαν να καλύψουν τη διοίκηση της ΕΕΤΤ, γιατί το σύστημα επιλογής των μελών της δεν περνάει καν από το ελληνικό Κοινοβούλιο. Τον πρόεδρο και τους δυο αντιπροέδρους τους προτείνει ο υπουργός στο υπουργικό συμβούλιο και τα υπόλοιπα μέλη τα ορίζει ο υπουργός απευθείας. Άρα για ποια ανεξάρτητη αρχή πρόκειται;

Ψ.Τ.: Αν καταλαβαίνω σωστά έχετε πρόθεση να κόψετε ορισμένες αρμοδιότητες της ΕΕΤΤ για να επιστρέψουν στο υπουργείο όπως συνέβαινε στο παρελθόν;

Χρ. Σ.: Θεωρώ ότι το να δίνει η ΕΕΤΤ αδειοδοτήσεις που δεν συνάδουν με το ρυθμιστικό χαρακτήρα της, να είναι δηλαδή η αρχή ελέγχων και ελεγχόμενος. Ναι, πρέπει να επιστρέψουν στο υπουργείο. Αυτό θα γίνει σύμφωνα με όσα ορίζει και η ευρωπαϊκή νομοθεσία. Αλλά δεν έχουμε σκοπό να καλύψουμε κανέναν για όσα έχει κάνει.

Ψ.Τ.: Δηλαδή στο νέο νόμο που αναμένεται για τις τηλεοπτικές αδειοδοτήσεις, συμμετέχει και το δικό σας υπουργείο με ρυθμίσεις για τις συχνότητες;

Χρ.Σ.: Αν προλάβουμε, θα έχουμε και εμείς. Ξέρετε έχουμε ένα θεσμικό πλαίσιο με περίπου δέκα νόμους προκειμένου να χτιστεί αυτή η περίφημη λειτουργία της ΕΕΤΤ. Είναι πολύπλοκο.

Ψ.Τ. : Όπως καταλαβαίνω για όλα όσα λέτε, απαιτείται χρόνος. Τι θα γίνει όμως με τα «λευκά σημεία» του χάρτη; Για τις περιοχές που δεν καλύπτονται οι πολίτες με ψηφιακό σήμα. Υπάρχει τρόπος να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα πριν γίνει οτιδήποτε άλλο;

Χρ.Σ.: Δεν νομίζω. Και επειδή κάνατε και παραπάνω την ερώτηση για τα δυο τεχνικά δελτία που απεντάχθησαν από τα προγράμματα ΕΣΠΑ, να σας πω ότι θεωρώ παντελώς παράνομο να πληρώνει ο ελληνικός λαός και να εντάσσονται προγράμματα στο ΕΣΠΑ για τον εξοπλισμό μιας ιδιωτικής εταιρείας. Να πληρώνει ο ελληνικός λαός την εγκατάσταση μηχανημάτων και τη συντήρησή τους, ενώ όφειλε η Digea με την καθοδήγηση της ΕΕΤΤ και με μια άλλη νομοθεσία να έχει καλύψει πολύ μεγαλύτερο κομμάτι της επικράτειας, γεωγραφικά και όχι πληθυσμιακά.

Ψ.Τ.: Να συμφωνήσω, αλλά ότι έγινε, έγινε. Πως θα καλυφθούν όμως οι ακάλυπτες περιοχές; Δεν θα αναλάβει το κράτος να δώσει λύσεις;

Χρ.Σ.: Τι δηλαδή να πληρώσει το κράτος τη Digea; Να επιδοτήσει ιδιωτικές εταιρείες για να αυξήσουν το κοινό τους; Αυτό είναι παράνομο.

Ψ.Τ.: Όχι τη Digea. Μιλάμε για τις παραμεθόριες περιοχές που δεν έχουν τηλεόραση! Παλιότερα στην αναλογική τηλεόραση οι δήμοι κάλυπταν…

Χρ.Σ.: Εμείς θα κάνουμε τις απαραίτητες προβλέψεις ως υπουργείο για να υπάρχει πανελλαδική κάλυψη, πανελλαδική στο 100% δεν μπορεί να υπάρξει, αλλά τουλάχιστον να φθάσουμε στις ευρωπαϊκές νόρμες, στο 98%.

Ψ.Τ.: Λέτε πως θα ζητήσετε από τη Digea να καλύψει επιπλέον τις «λευκές περιοχές»;

Χρ.Σ.: Αυτό είναι ευθύνη της ΕΕΤΤ, ευθύνη δική μας είναι η νομοθεσία.

Ψ.Τ.: Δηλαδή ποιος θα καλύψει τις λευκές περιοχές; Η ΕΡΤ; Όμως δεν έχει δίκτυο και δύσκολα θα αποκτήσει.

Χρ. Σ.: Όχι μόνο δεν έχει δίκτυο αλλά πληρώνει τη Digea 150.000 ευρώ το μήνα.

Ψ.Τ.: Η κυβέρνηση έχει μιλήσει για διεθνή διαγωνισμό τηλεοπτικών συχνοτήτων. Θα προβλέπεται αυτό στο νέο νομοσχέδιο το οποίο θα περιλαμβάνει συνολικά ζητήματα των ΜΜΕ, τηλεόρασης, ραδιοφώνου, ΕΣΡ, κ.λ.π.;

Χρ.Σ.: Ναι, αυτή είναι η πρόβλεψη. Δεν νομίζω όμως ότι θα προλάβουμε να ασχοληθούμε με το ψηφιακό ραδιόφωνο σε αυτή τη φάση. Στο νόμο θα περιλαμβάνονται τα ζητήματα των τηλεοπτικών αδειών και των τηλεοπτικών συχνοτήτων.

Ψ.Τ.: Υπάρχουν άλλοι ενδιαφερόμενοι να επενδύσουν στην Ελλάδα ως πάροχοι δικτύου;

Χρ.Σ.: Πλάκα κάνετε; Στη διαβούλευση για το διαγωνισμό μετείχαν 26 ενδιαφερόμενοι. Δεν είναι παράξενο όλοι αυτοί, μεταξύ αυτών και ορισμένες εταιρείες με τεχνική υπεροπλία έναντι του νυν παρόχου δικτύου, να μη κατέβουν στο διαγωνισμό;

Ψ.Τ.: Αλλά η υπόθεση της ψηφιακής τηλεόρασης έχει ολοκληρωθεί. Έχετε δηλαδή εκτίμηση ως κυβέρνηση ότι ενδιαφέρονται κι άλλες εταιρείες εντός ή εκτός Ελλάδας να επενδύσουν ως πάροχοι δικτύου;

Χρ.Σ.: Ναι θεωρώ πως αν υπήρχε ένα διαφανές τοπίο και όχι γκρίζα σημεία σε διαγωνισμό, προφανώς θα υπήρχε ενδιαφέρον από πολλούς περισσότερους.

Ψ.Τ.: Το άναρχο ωστόσο τοπίο με γκρίζα σημεία έχει ήδη φτιαχτεί. Και υπάρχουν οι «λευκές περιοχές», όπως επίσης και η υποχρέωση να σβήσει ολοκληρωτικά η αναλογική τηλεόραση τον Ιούνιο του 2015. Αυτό άλλωστε περιμένουν οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών για να προχωρήσουν οι επενδύσεις στο ψηφιακό μέρισμα. Θα ζητήσετε παράταση των χρονικών ορίων;

Χρ.Σ.: Έχουμε μια συγκεκριμένη νομοθεσία και την ευθύνη για την εφαρμογή της στα κρίσιμα χρονοδιαγράμματα, την πήρε, την έχει και την αναλαμβάνει εξ’ ολοκλήρου η ΕΕΤΤ και τα μέλη της.

Ψ.Τ.: Λίγο πριν τις βουλευτικές εκλογές του Ιανουαρίου πέρασε άλλη μια διάταξη σε νόμο, με την οποία επιτρέπεται η συνέχιση των αναλογικών εκπομπών. Αυτή η δυνατότητα πρόσθεσε άλλο ένα γκρίζο σημείο στο γόρδιο δεσμό της ψηφιακής μετάβασης.

Χρ.Σ.: Υπάρχει ένας διαχωρισμός του τι είχαμε και τι έχουμε. Η ΕΡΤ ήταν και θα είναι εντός ολίγου, δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας. Επομένως είχαμε ένα εκτεταμένο δίκτυο κάλυψης. Αυτή τη στιγμή πρέπει πράγματι να μεταβούμε πλήρως στην ψηφιακή εποχή, αλλά αυτή η ψηφιακή μετάβαση πρέπει να καλύπτει τις ανάγκες της χώρας και των πολιτών. Δεν είναι παιχνίδι για να εξυπηρετούνται συγκεκριμένα συμφέροντα.

Ψ.Τ.: Θα παίξει δηλαδή η νέα ΕΡΤ ρόλο στην πλήρη ψηφιακή κάλυψη της χώρας; Και πως θα συμβεί αυτό, με δεδομένο ότι για να λειτουργήσει πλήρως το δίκτυο της ΕΡΤ απαιτείται αρκετός χρόνος;

Χρ. Σ.: Εξετάζουμε πολλά σενάρια και προτάσεις. Και δεν θα συμφωνήσω μαζί σας. Η ΕΡΤ, μετά το νόμο, θα έχει όλα τα εργαλεία ώστε να τρέξει πολύ πιο γρήγορα όλες τις διαδικασίες και θα αποκτήσει πολύ σύντομα πλήρες δίκτυο.

Ψ.Τ.: Καταλαβαίνω πως με πολλούς τρόπους προωθούνται νέοι όροι για την επίγεια ψηφιακή τηλεόραση. Πιστεύετε πράγματι πως υπάρχει ενδιαφέρον από διεθνείς εταιρείες να επενδύσουν σε αυτό το χώρο;

Χρ.Σ.: Θεωρώ πως αν υπάρχουν διαφανείς διαδικασίες ή αν η Digea αποφασίσει να πουλήσει μπορεί να μεταβιβάσει σε άλλον ενδιαφερόμενο.

Ψ.Τ.: Κύριε υπουργέ τι θα γίνει στη χώρα μας με το «Ψηφιακό Μέρισμα 2»; Στην Ελλάδα μπορεί να μην έχουμε ακόμη ολοκληρώσει την απόδοση του Ψηφιακού Μερίσματος στις εταιρείες τηλεπικοινωνιών, στην Ευρώπη όμως ήδη γίνονται ενέργειες για την απόδοση του φάσματος των 700 ΜΗz.

Χρ. Σ.: Σε αυτή τη φάση δεν είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε αυτό το ζήτημα.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

  • Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του D-Matrix 4S EVO της ιταλικής Fracarro. Το νέο αυτό headend διαθέτει 4 ανεξάρτητες δορυφορικές εισόδους DVB-S2 και 4 modulators DVB-T / DVB-C κατ’ ε...
  • ICY BOX IB-HUB1439-LAN

    ICY BOX IB-HUB1439-LAN

    Το ICY BOX IB-HUB1439-LAN είναι μια πρακτική και εύχρηστη συσκευή, ιδανική για χρήση στο γραφείο, στο σπίτι, ακόμα κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού. Είναι κατασκευασμένο από υψηλής ποιότητας αλουμίν...
  • V-Tech Z23

    V-Tech Z23

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει νέα παραλαβή του mini modulator V-Tech Z23, ο οποίος ήταν σε έλλειψη. Πρόκειται για έναν μικρού μεγέθους ψηφιακό Full HD διαμορφωτή μονού καναλιού, ο οποίος ενσωματ...
  • Θερμαινόμενες μεμβράνες από τη ΛΥΡΑ ΑΕΒΕ

    Θερμαινόμενες μεμβράνες από τη ΛΥΡΑ ΑΕΒΕ

    Τα δορυφορικά κάτοπτρα της ΛΥΡΑ, έκτος από τα υψηλής ποιότητας τεχνικά χαρακτηριστικά που διαθέτουν (αντοχή σε ισχυρές ανεμοπιέσεις – μέχρι 190km/h) και τα κορυφαίας κατασκευής υλικά τους, έρχοντα...
  • Ekselans SWG 24 L2

    Ekselans SWG 24 L2

    Μεταξύ των πολυάριθμων προϊόντων της Ekselans, το SWG 24 L2 είναι ένα ιδιαίτερα αξιόλογο managed switch με 24x θύρες Gigabit Ethernet και 4x θύρες SFP (Small Form-factor Pluggable). Ένα managed sw...
  • D-Link DWA-182

    D-Link DWA-182

    Το DWA-182 Wireless AC1300 MU-MIMO Wi-Fi USB Adapter παρέχει υψηλότερες ασύρματες ταχύτητες από ποτέ, προσφέροντας ισχυρή τεχνολογία Wireless AC στον σταθερό ή τον φορητό υπολογιστή σας. Με ενσωμα...
  • Kathrein UFOpro & UFOprolite

    Kathrein UFOpro & UFOprolite

    Τα υψηλής ποιότητας προϊόντα που διαθέτει η ΛΥΡΑ ΑΕΒΕ είναι σχεδιασμένα για εφαρμογές διανομής τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σημάτων σε ξενοδοχεία, στάδια, νοσοκομεία, κρουαζιερόπλοια, ενοικιαζόμεν...
  • Emme Esse 87435

    Emme Esse 87435

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του Emme Esse 87435. Πρόκειται για ένα ψηφιακό modulator που λαμβάνει ένα HDMI σήμα από δορυφορικό / επίγειο δέκτη, DVD player, κάμερα ασφαλείας ή οποι...
  • Ekselans CPE 1200-OLP

    Ekselans CPE 1200-OLP

    Η Ekselans διαθέτει – μεταξύ άλλων – πλήρη γκάμα Access Points για κάθε είδους οικιακή ή επαγγελματική εφαρμογή. Ένα από τα αξιόλογα Access Points της Ekselans είναι το CPE 1200-OLP, το οποίο υποσ...
  • Nedis SFIND100BK

    Nedis SFIND100BK

    Συνδέστε τον μετρητή με ένα LNB και έναν δορυφορικό δέκτη και βρείτε την κατάλληλη θέση / γωνία για το κάτοπτρό σας, εύκολα και γρήγορα. Διαθέτει οθόνη αναλογικής ένδειξης με οπίσθιο φωτισμό. Επιπ...
  • Kathrein MS & MP series

    Kathrein MS & MP series

    Η εταιρεία ΛΥΡΑ ΑΕΒΕ ανακοινώνει νέα παραλαβή των σειρών ερμαρίων - ντουλαπιών MS και MP της γερμανικής Kathrein. Η σειρά MS περιλαμβάνει υψηλής ποιότητας ερμάρια - ντουλάπια τοποθέτησης και σ...
  • Engel MV7400

    Engel MV7400

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του HDMI switch Engel MV7400. Πρόκειται για έναν διαχωριστή HDMI σημάτων από 4 εισόδους σε 1 έξοδο, με μέγιστη ανάλυση Full HD 1080p. Είναι συμβατό με ...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Ψηφιακή Τηλεόραση, Μάρτιος 2024

    Ψηφιακή Τηλεόραση, Μάρτιος 2024

    Κυκλοφορεί το νέο τεύχος Μαρτίου 2024 του περιοδικού "Ψηφιακή Τηλεόραση" μαζί με το "Security Report" Το νέο τεύχος Μαρτίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περιοδ...
  • Κανάλια με υβριδική τηλεόραση στην Ελλάδα

    Κανάλια με υβριδική τηλεόραση στην Ελλάδα

    Η κατανάλωση των προγραμμάτων που μεταδίδουν οι ελεύθεροι τηλεοπτικοί σταθμοί έχει γίνει σήμερα πιο εύκολη και πιο άμεση για τον τηλεθεατή, σε σχέση με το – όχι και τόσο μακρινό – παρελθόν. Ο παρα...
  • Τηλεοπτικό περιεχόμενο για όλους!

    Τηλεοπτικό περιεχόμενο για όλους!

    Με την πάροδο του χρόνου αυξάνονται όλο και περισσότερο οι χρήστες της συνδρομητικής τηλεόρασης. Αυτό συμβαίνει γιατί η πρόσβαση καθίσταται εφικτή από οποιαδήποτε συσκευή, σε οποιαδήποτε χρονική σ...
  • Sat & Zap, Μάρτιος 2024

    Sat & Zap, Μάρτιος 2024

    Αρκετά νέα κανάλια στη δημοφιλή θέση στις 13 ανατολικά και 2 τουρκοκυπριακά στις 42 και 46 ανατολικά. Μικρό το ενδιαφέρον σε ελεύθερα κανάλια. 92 News UK Astra 2G – 28.2 East 11.523H ...